Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Mi a teendő a kút amnesztia lejárta előtt?

Minden kút tulajdonosnak lehet teendője az év végéig.

Közeleg az év vége, ami azt is jelenti, hogy hamarosan - 2023. december 31-én - lejár az úgynevezett kútamnesztia határideje. Az addig, és a már korábban létesített, háztartási célú kutakat bizonyos feltételektől, illetve területi elhelyezkedéstől függően nem kell engedélyeztetni.

A több tíz-, de inkább több százezer kúttulajdonost érintő helyzetben könnyebbséget jelent, hogy minden kúttulajdonos térképen ellenőrizheti, őt érinti-e a bejelentési kötelezettség, vagy mentesül attól.

Az elmúlt években többször változtak a korábban létesített - itt akár évtizedekre is vissza lehet tekinteni -, háztartási célú fúrt kutak legalizálásának szabályai, valamint a kapcsolódó határidők. Idén nyáron történt újabb jelentős fordulat az ügyben: az Országgyűlés által elfogadott törvénymódosítás értelmében a 2024. január 1. előtt engedély nélkül létesített, 50 méternél nem mélyebb háztartási öntöző kutak általánosan jogszerűnek minősülnek, azokat nem kell bejelenti, és üzemeltetésükhöz nem kell vízjogi engedélyt kérni.

Magyarországon nincs pontos nyilvántartás a telkeken működő fúrt kutakról - hiszen helyzetük rendezésével kapcsolatban épp az az egyik nehézség, hogy többségüket korábban, bejelentés nélkül létesítették.

Több tíz-, de inkább több százezer kútról lehet beszélni, melyeknél nem is válik el mindig egyértelműen használati céljuk. Vagyis egy adott kúttal kivett vízmennyiségből juthat háztartási és mezőgazdasági célokra egyaránt. Ennek megoldására az új törvény a fúrt kút esetében háztartási vízigényt is meghatároz:
EZ 2024. JANUÁRJÁTÓL ÉVI 500 m³-ert MEG NEM HALADÓ MÉRTÉKŰ VÍZHASZNÁLATTAL EGYENLŐ.

Ez elegendő ugyanis a természetes személyek ivóvízellátása és a háztartás vezetésével összefüggő vízszükséglet kielégítéséhez.

Két vonatkozást érdemes kiemelni, amik miatt nem árt, ha minden kúttulajdonos ellenőrzi, van-e teendője meglévő, háztartási célú kútjával kapcsolatban.

Az egyik a kútmélység.

Sok telektulajdonos - például örökölt vagy fúrt kúttal vásárolt teleknél - ugyanis nincs tisztában kútja mélységével. Ezért érdemes lehet azt - biztonságosan, szakemberre bízva - lemérni, majd megkérdezni a jegyzőt, hol van az adott településen a talajvíztartó réteg határa (nem feltétlenül 50 méteren), így pedig eldől, van-e teendő a kúttal.

A másik vonatkozás az, hogy milyen területen van a kút.

A vízkészletvédelmi szempontból kockázatos területeken a 2024. január hó 1. előtt — engedéllyel vagy engedély nélkül — létesített háztartási talajvíz kutak ugyancsak mindenféle engedély és bejelentés nélkül lesznek fönntarthatók, míg az új, 2024. január hó 1. után építendő háztartási talajvíz kutak egyszerűsített engedélyezési feladata (hatósági bejelentési és jóváhagyási eljárás) ezeken a területeken a helyi vízügyi hatóságra, jelesül az illetékes katasztrófavédelmi igazgatóságra hárul. Ez egyébként azt is jelenti, hogy január 1-től a kutak ügyében eddig a jegyzőkhöz tartozó illetékességek átkerülnek a katasztrófavédelemhez, vagyis az engedélyhez kötött kutak létesítésének eljárását a katasztrófavédelemnél kell lefolytatni.

A terület besorolás egyértelmű megállapításához az Országos Vízügyi Főigazgatóság üzembe helyezett egy online elérhető térképet, amelynek segítségével kideríthető, mely kutakra vonatkozik, illetve nem vonatkozik a nyári szabályozás szerinti kút amnesztia.

A térkép használatához meg kell adni a pontos címet, illetve annak a területnek a pontos helyrajzi számát, ahol a kút működik. Így kiderül, hogy kell-e utólagosan engedélyeztetni a kutat.

A fenti képen rózsaszínként látható területek kockázatos besorolásúak, itt tehát a háztartási célú, 50 méter mélységet meg nem haladó, és az első vízzáró réteget el nem érő kút létesítését, üzemeltetését és megszüntetését előzetesen be kell jelenteni a vízi létesítmény helye szerint hatáskörrel rendelkező vízügyi hatóság részére. Azon kutak esetében pedig, melyek nagyobb mélységűek, mint az adott ponton jelölt színhez tartozó, az első vízzáró réteg felszíntől számított megjelenésére vonatkozó mélységtartomány a kútamnesztia ellenére is szükség van utólagos hatósági engedélyeztetésére.

Azoknak a kúttulajdonosoknak nincsen teendőjük a meglévő kútjukkal, akiknek az ingatlanja a fehér területre esik.

A térkép az alábbi linkre kattintva érhető el:
https://geoportal.vizugy.hu/vizkeszletvedelem/

 

 

 

 

Forrás:
magro.hu és origo.hu